SEO ובינה מלאכותית

ממנוע חיפוש למנוע תשובות

המהומה סביב טכנולוגיות הבינה המלאכותית שתופסת כותרות בשיח הציבורי הגלובלי היום מבשרת על בואו של שינוי תודעתי רחב. זה אומר שהאופן שבו אנחנו חושבים משתנה. לא בטוח שצ’אט GPT הוא ‘האשם’ האולטימטיבי בכל העניין. אפשר לזהות את הניצנים של שינוי התפיסה כבר בשלבים של שילוב תוצאות חיפוש מורחבות והשלמה אוטומטית של מונחי חיפוש על ידי מנועי החיפוש. העיקרון כאן הוא זהה: האלגוריתם מנסה לקצר לנו את הדרך אל התוכן שאותו אנחנו מחפשים. הוא מנסה להבין אותנו בצורה מדויקת ומהירה ולהציע תוכן רלוונטי.

כל הפואנטה של השינוי האחרון מתמקדת באופן שבו אנחנו מקבלים את התוכן הזה. אם פעם התלהבנו מהגישה החופשית לים של מידע שלפתע נפתח בפנינו עם כניסתו של האינטרנט, אז היום אנחנו טובעים בתוך ים תוצאות החיפוש הזה. אנחנו מוצפים במידע, המוח שלנו עובד שעות נוספות בשביל לפענח את מבול האינפורמציה שנשפך עלינו מתוך האפליקציות השונות. זה רק טבעי שהאנושות תרגיש עייפה ותחפש את הדרך לחיים פשוטים יותר. אנחנו רוצים קצר ולעניין. מה שקורה היום ברשת פשוט משקף את מה שעובר עלינו.

אז במקום לחפש אנחנו רוצים למצוא. במקום תוצאות חיפוש אנחנו רוצים לקבל תשובות, אולי אפילו תשובה אחת ויחידה. לא נדון כאן בסיכונים ובהשפעות מרחיקות הלכת של השינוי (וזה ברור שיש הרבה), אלא נתמקד בניסיון להבין את ההתרחשות בשטח ברמה המעשית. נכון לעכשיו יש יותר שאלות מאשר תשובות, אבל אפשר לנסות ולהניח בצורה לוגית לאן כל זה מוביל.

שילוב AI בתוצאות החיפוש האורגניות

מה המשמעות של האינטראקציה החדשה שאנחנו הולכים לנהל עם האלגוריתמים? איך יעבוד יצור הכלאיים החדש שעושה אינטגרציה בין מנוע חיפוש לבין בוט של בינה מלאכותית? מה שברור הוא שהמציאות החדשה הולכת להשפיע על הקידום האורגני ועל מאמצי השיווק הדיגיטלי של גורמי מסחר רבים.

פחות תנועה באתר אבל שיעור המרה גבוה יותר

שילוב של פונקציות בינה מלאכותית בתוצאות החיפוש יגרום לצמצום התנועה באתרים שנובעת משאילתות של מידע. אולם היא לא אמורה ליצור השפעה גדולה על התנועה שמטרתה רכישת מוצרים או שירותים באתרי האינטרנט, ככל הנראה. הנפח הכללי של התנועה יקטן ואילו שיעורי ההמרה מתוך התנועה שתישאר יהיו הרבה יותר גבוהים. במילים פשוטות, יגיעו פחות מבקרים לאתר, אבל אחוז גבוה יותר מתוך המבקרים שכן הגיעו לאתר יבצעו רכישה או פניה לבית העסק.

SEO מדיד ואפקטיבי יותר

כתוצאה מכך צפוי שמדידת ה-SEO תהיה אפקטיבית יותר כפועל יוצא של תנועת גולשים ממוקדת יותר. חיזוי התנהגות המבקרים יהפוך למדויק יותר. זהו תרחיש בעל סיכוי גבוה להתממש והוא מצביע על השפעה חיובית של טכנולוגיית בינה מלאכותית על תחום ה-SEO. יש להניח שכל תחום הקידום האורגני במנועי החיפוש יזכה לתמיכה ומימון מורחב מצד בעלי העסקים בעתיד הקרוב.

פחות חיפושים והופעות בתוצאות החיפוש

היבט נוסף של שילוב הבינה המלאכותית במנועי החיפוש ככל הנראה יקבל ביטוי בשינוי נפח החיפושים וצמצום מספר ההופעות בתוצאות החיפוש. בשלב זה אין לדעת אם חידוד השאילתות (הזנה של שאילתה נוספת ממוקדת יותר) יצור תוצאה חדשה או שתהליך זה יתקיים טכנית במסגרת התוצאה הראשונה. בכל מקרה סביר להניח שנצטרך להשקיע פחות מאמץ וזמן בתהליך החיפוש עצמו אודות ליכולות המתקדמות של AI להבין אותנו יותר טוב ויותר מהר מאשר מנועי החיפוש המסורתיים. זה אומר שתוצאות החיפוש יוצגו פחות פעמים ויקטינו את החשיפה של האתרים לעיני הגולש ואיתם גם את הסיכויים להקלקה.

אתגרים חדשים לקידום האורגני

עדין לא ברור באיזה אופן בוטים של בינה מלאכותית יחליטו לבחור תוצאות מתוך המידע שקיים באינטרנט, לאיזה אתר הם יפנו את מאסה הגדולה של התנועה. אם עד עכשיו חשבתם שהתחרות בקידום האורגני קשוחה, אז ככל הנראה זה הולך להיות פשוט מטורף. סביר להניח שבעתיד הנראה לעין מקדמי אתרים ימצאו את עצמם מתמודדים עם אתגרים מסוג חדש שלא הכירו עד כה. כך למשל, מומחי SEO יחפשו דרכים לכלול את שם המותג אותו הם מקדמים בתוך התשובות שהבינה המלאכותית מספקת. זה מזכיר מעט את האופטימיזציה של התוכן שעושים היום כדי להופיע בתוצאות החיפוש המורחבות של גוגל, אבל לוקח את העשיה לרמת חשיבה וביצוע אחרים.

קידום אורגני בינה מלאכותית

כתיבת תוכן לאתרים באמצעות AI

זה אולי הנושא הראשון שחושבים עליו כאשר בוחנים את ההשפעות של הבינה המלאכותית. כתיבת תוכן לאתר או לבלוג היא משימה שצורכת זמן, דורשת מיומנות ותקציבים. מאז שה-AI נכנס לחיינו וצ’אט GPT הופיע, החלה חגיגה המונית ביצירת תכנים שפוצצו את הרשת בטקסטים ארוכים. נדמה היה לרגע שלא צריך יותר לשלם לכותבי התכנים המקצועיים. שואלים את הבוט, מעתיקים את התשובה לתוך גוגל טרנסלייט, טיפה מתקנים את הניסוח – ויש לכם פוסט חדש לבלוג.

אז נכון, נגיד ופרסמתם פוסט נחמד על מכונות הקפה למשרד בקלות ובמהירות. אבל המתחרים שלכם גם הם פרסמו פוסט כזה באותה קלות, ונחשו, התוכן שלו לא מאוד שונה ממה שאתם כתבתם. אמנם הטקסט הוא לא אחד לאחד, אבל הוא נוגע באותם הנושאים, בנוי במבנה לוגי זהה וממליץ לקורא את אותן ההמלצות שאתם המלצתם. כאשר יש ברשת כמות לא מבוטלת של תכנים שדומים אחד לשני במהות, גוגל לא תעניק להם שום יתרון תחרותי. הם לא יזכו בסמכות, לא יצברו מוניטין ולא יקדמו את האתר במילימטר ביחס למתחרים.

עמדת גוגל בנוגע לשימוש בתוכן AI

כל מה שאמרנו קודם מתיחס לשכל הישר. ועכשיו להוכחות. לפני זמן קצר גוגל הודיעה על הנחיות פרסום תוכן שמיוצר באמצעות בינה מלאכותית והן ממש לא מפתיעות. גוגל מאז ומתמיד דחפה ליצירת תוכן איכותי ומקורי, כזה שמוסיף ערך אמתי לגולש. גם במדריך החדש המתיחס ל-AI היא מתגמלת תוכן איכותי ללא קשר לאופן הייצור שלו. אלה עיקרי הדברים של המדריך:

  • שימוש בכלים אוטומטיים, לרבות מערכות של בינה מלאכותית, במסגרת מניפולציה של תוצאות החיפוש מהווה הפרה של מדיניות מנוע החיפוש.
  • לא כל תוכן AI נחשב לספאם. תוכן יצירתי, מועיל, אמין וייחודי, כזה שמוסיף ערך אמתי או יכול לשמש ככלי ביקורת – מתקבל בברכה
  • מודל E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) המבוסס על ערכים של ניסיון, מומחיות, סמכותיות ואמינות – מהווה קו מנחה של גוגל בכל הקשור לאיכות התוכן באתרי האינטרנט.

מה הלקח? אפשר להשתמש בבינה מלאכותית – אבל בצורה מושכלת. שיטות של “העתק-הדבק” לא יביאו שום תועלת ואף עלולות להזיק לקידום האורגני. כדי ליצור תוכן איכותי באמצעות AI תצטרכו לעבוד לא פחות קשה מאשר אם תכתבו את התוכן בכוחות עצמכם. כתיבת תכנים באמצעות AI היא סוג של מחקר מעמיק שבסופו תצטרכו לזקק רעיון משלכם, להסיק מסקנות, לערוך ביקורת או להציע פתרונות יחודיים.

קידום אתרים AI

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *